Contact

Hoe bescherm je je huis tegen inbraak?

Bescherm je huis tegen inbraak met eenvoudige maatregelen zoals verlichting, camera's, en het sluiten van deuren en ramen.

 Als je lekker frisse lucht wil als je thuiskomt, denk je misschien dat het een goed idee is om een raam of deur open te laten. Maar is dat wel zo slim? Je loopt hiermee namelijk het risico dat je waardevolle spullen zijn verdwenen voor je terug bent. Slecht verstopte reservesleutels of open ramen en deuren zorgen ervoor dat het makkelijker is om in te breken. Als je wil weten hoe je het moeilijker maakt voor inbrekers, lees dan snel verder. 

Wat trekt inbrekers aan?

Huizen waarbij het makkelijk is om ongezien binnen te komen zijn aantrekkelijker. Open ramen en deuren helpen een inbreker snel een huis binnen te komen, net zoals bijvoorbeeld een reservesleutel onder de deurmat. Als de ingangen van een huis slecht zichtbaar zijn door slechte verlichting of veel groen, is het makkelijker om binnen te dringen. Huizen zonder opvallende bewaking zoals een hond of alarmsysteem zijn om dezelfde reden ook aantrekkelijker voor inbrekers.

Makkelijke manieren om inbrekers af te schrikken

Er zijn manieren om je huis minder aantrekkelijk te maken voor inbrekers:

  • Het is belangrijk om ramen en deuren dicht en op slot te doen als er niemand thuis is.
  • Het is ook belangrijk om het huis er niet leeg uit te laten zien, door bijvoorbeeld een lichtje aan te laten zodat het lijkt alsof er iemand thuis is.
  • Camera’s werken preventief als afschrikmiddel voor inbrekers, vooral als er ook borden of stickers van tevoren het gebruik van camera’s aangeven. Ook zijn camera’s handig om achteraf inbrekers op te sporen. Let op dat camera’s alleen het eigen terrein mogen filmen.
  • Ook kan een hond of een alarm met sensor een goede afschrikkende werking hebben.
  • Zorgen dat niemand weet dat er iets te halen valt. Plaats dus niets online over de aanschaf van die nieuwe dure laptop en laat geen dure spullen zoals telefoons of tablets voor het raam liggen.

Crime Prevention Through Environmental Design (CPTED) of Veilig Ontwerp en Beheer (VOB)

Niet alleen de beveiligingsmaatregelen maken een huis meer of minder aantrekkelijk voor inbraak. Ook de uitstraling van het huis en de omgeving spelen een rol. Hoe en waarom een huis en omgeving de aantrekkelijkheid voor criminelen beïnvloed is beschreven in de aanpak Crime Prevention Through Environmental Design, ook wel CPTED genoemd.

In Nederland kennen we deze aanpak vooral onder de term Veilig Ontwerp en Beheer (VOB). Er zijn vier basisprincipes: zichtbaarheid, toegankelijkheid, aantrekkelijkheid en een eenduidige en duidelijke zonering van territoria. Deze principes zijn standaarden om een omgeving onaantrekkelijk te maken voor criminelen.

  1. Zichtbaarheid, gaat over hoe overzichtelijk de omgeving is. Als er bijvoorbeeld genoeg verlichting is, zijn er donkere plekken waar inbrekers zich kunnen verstoppen. Extra handig zijn lichten met bewegingssensoren, die aangaan wanneer er iemand in de buurt. Ook belangrijk is dat er geen grote planten het zicht op de deuren belemmert. Inbrekers kunnen dan makkelijk ongezien het huis binnenkomen.
  2. Toegankelijkheid, zorg ervoor dat wanneer je weggaat de deur op slot is en dat ramen gesloten zijn. Zo is het lastiger voor inbrekers om binnen te komen. Een andere manier is het gebruik van rolluiken. Meestal zijn deze van de binnenkant te sluiten, wat het lastig maakt om deze van de buitenkant te openen.
  3. Aantrekkelijkheid, gaat over hoe de uitstraling van je huis en terrein invloed heeft op de kans op inbraak. Een goed verzorgde uitstraling van een huis geeft de indruk dat er iemand voor het huis zorgt en dus regelmatig is. Als de woning en tuin er vervallen uitzien, lijkt het alsof het niet uit zou maken als er iets met het huis zou gebeuren. Hier zijn er raakvlakken met de Broken Windows theorie, deze theorie beschrijft dat zichtbare signalen van wanorde of verval uitnodigen tot criminaliteit.
  4. Beheer van het terrein. Denk hierbij aan een hek om je tuin. Door een hek worden bezoekers geforceerd om het terrein op hetzelfde punt te betreden. Zo heb je overzicht wie er op het terrein is. Iedereen die over het hek heen klimt valt op, gezien het buiten het normale patroon valt.

 

ONZE LAATSTE BLOGS 

Wat is preventief fouilleren?

Wanneer is cameratoezicht toegestaan in publieke ruimtes?

Hoe bescherm je je huis tegen inbraak?

Hoe word je IVK'er (integraal veiligheidskundige) en waar kan je de...

NAAR ALLE BLOGS

CONTACT

Vragen of verzoeken zijn van harte welkom! Vul onderstaand formulier in en we beantwoorden je binnen drie werkdagen.

STUUR ONS EEN BERICHT OP WHATSAPP

 

Neem contact op met een van onze adviseurs:
Ma t/m vrij 09:00 - 17:00 uur.

 

 

 

 

Chat on WhatsApp